Verpakkingsdoosjes

Verpakkingsdoosjes spelen een belangrijke rol bij alle producten die worden verkocht, of worden vervoerd. Als je om je heen kijkt in een supermarkt, dan zie je letterlijk honderden voorbeelden van verpakkingsdoosjes om je heen. Zo zijn er, om te beginnen, de dozen waarin de producten aan de supermarkt geleverd worden. Deze dozen hebben als doel de producten die zij bevatten te beschermen tegen valschade of andere schade. Maar ook de verpakkingdoosjes van producten die je in de schappen ziet staan van supermarkten zijn er in grote getalen. Zo hoef je bijvoorbeeld maar langs de schappen van kant en klare maaltijden te lopen, om vast te stellen dat deze allemaal netjes verpakt zitten, in een kartonnen- of plastic doosje.  

Vervoer

Verpakkingsdoosjes hebben ieder een eigen functie. Niet elk doosje is geschikt voor een bepaald product. Zo zijn er, zoals eerder genoemd, de doosjes waarin producten worden vervoerd van plaats A naar plaats B. Dit type doosjes hebben als functie, puur het schadevrij- en praktisch vervoeren van producten, die later in de schappen, van bijvoorbeeld een supermarkt, terecht zullen komen. Vaak zijn de doosjes die hierin worden vervoerd, weer doosjes waar het daadwerkelijke product in huist.  

Informatie en verleiding  

De doosjes hebben meerdere functies, zoals de functie om een product te verpakken en te vervoeren zonder schade. Daarnaast hebben zij ook een andere functie, namelijk reclame maken voor het product. Dit zijn de verpakkingsdoosjes die je in de schappen ziet staan. Deze doosjes zijn bedrukt met mooi en kleurrijk reclamedrukwerk. De klant wordt zowel geïnformeerd over welk product het is, maar wordt ook gelokt om het product te kopen. Door mooie vormgeving, mooi materiaal en kleurrijke aantrekkelijke opdruk, hoopt de fabrikant de klant te kunnen verleiden tot aankoop van het betreffende product.   

Uitstraling  

Tenslotte zijn er de exclusieve verpakkingsdoosjes. Hierbij kan worden gedacht aan bijvoorbeeld exclusieve halskettingen met ingelegde parels of juwelen. Deze vaak dure en exclusieve goederen worden in de meest luxueuze verpakkingsdoosjes verpakt. Vaak is het zo, dat de kosten van het doosje zodanig hoog zijn dat deze worden doorberekend in de prijs van het uiteindelijke product. Deze exclusieve doosjes kunnen niet slechts van karton of plastic gemaakt zijn, maar ook van dure en exclusieve materialen. Denk hierbij aan kalfsleder, suède stoffen, of satijnen bekleding bijvoorbeeld. Maar ook kunnen doosjes zijn verheven tot een waar kunstwerk, dat bijvoorbeeld in zijn geheel van roestvrij staal is gemaakt en een strak design heeft. Luxe doosjes hebben vaak ook de eigenschap dat ze de vorm van het product dat ze herbergen aannemen, zoals bijvoorbeeld de vorm van een ring of diamant. Hierdoor is het doosje een verlengstuk van het product geworden.

Delen